Више солидарности према старијима

У Краљеву је 10. фебруара 2016. године свечано озваничен почетак реализације пројекта „За више солидарности према старијима – Кластер Колубарског округа за услугу помоћ у кући“ („Towards more solidarity for elderly – Kolubarski district cluster for home care“) који финансира Европска унија, а спроводе Каритас Ваљево, Заједнички центар за социјални рад „Солидарност“ и општине Љиг, Лајковац и Мионица. Свечаности су присуствовали: Мајкл Давенпорт, Шеф делегације ЕУ у Србији; Александар Вулин, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; др Снежана Богосављевић Бошковић, Министарка пољопривреде и заштите животне средине и многи други.

Пројекат ће трајати 2 године и као главни резултат предвиђено је лиценцирање Центра „Солидарност“ за пружање услуге помоћ у кући за стара и болесна лица. Подразумева обуку и радни ангажман одређеног броја лица која би извршавала ову услугу на територији сваке од општина учесница, али и набавку теренских возила.

Посебан значај лиценцирања МЦЗСР „Солидарност“ је у томе да услугу помоћи у кући смеју обављати само лица и организације са одговарајућом дозволом за пружање ове услуге, а таквих на територији наведених општина нема. Имајући у виду сталан пораст броја усамљених старих и болесних особа, нарочито у сеоским срединама, а којима је неопходна помоћ стручних лица, очекује се да ће ова активност Центра „Солидарност“ у општинама Љиг, Лајковац и Мионица бити одржива и након формалног завршетка овог пројекта.

Пројекат „За више солидарности према старијима – Кластер Колубарског округа за услугу помоћ у кући“ је један од 28 пројеката који је одобрен за финансирање од стране ЕУ у конкуренцији од чак преко 300 поднетих пријава у оквиру позива “Подршка социјалном укључивању најугроженијих група, укључујући Роме, кроз више разноврсних социјалних услуга у локалној заједници“.

Члан Пројектног тима за управљање пројектом у име општине Љиг је Катарина Лазић, помоћник председника.